Ako strava ovplyvňuje psychiku človeka

28.03.2020


Na tému zdravie a depresie bolo publikovaných 20x viac štúdií ako na tému zdravia a šťastia. Pozitívna psychológia - zameriava vzťah medzi optimálnym fyzickým a duševným zdravím. V tomto článku sa na to budem zameriavať.

Dôležité je pochopiť, že psychické zdravie a pohoda sú zárukou znižovania rizika vzniku fyzických ochorení. Je dlhodobo známe, že šťastnejší ľudia žijú dlhšie.

Výskumy na vedeckej úrovni

Vedecký výskum (Carnegie Meloon University) so stovkami dobrovoľníkov, ktorí sa nechali nakaziť vírusom obyčajnej nádchy.
Vedci si položili otázku: Ktorá skupina dobrovoľníkov bude mať odolnejší imunitný systém v boji s bežným vírusom? Tá považovaná za šťastnejšiu, vitálnejšiu a uvoľnenejšiu, alebo skupina, v ktorej boli úzkostliví, nepríjemní a skľúčení jedinci. Ako to dopadlo? Jeden z troch negatívne naladených účastníkov výskumu boj o virózu prehral a dostal nádchu. Zo skupiny šťastných však ochorel iba každý piaty. Vedci zohľadňovali aj ďalšie parametre: spánkový rytmus, pohybové návyky, hladina stresu a iné faktory. Takýchto výskumov bolo viac. Dokonca sa robil výskum aj s vážnejším vírusom chrípky, kde sa opäť potvrdilo, že šťastnejší ľudia, majú väčšiu šancu, že neochorejú.

Duševné zdravie je teda jednou z podmienkou dobrého fyzického stavu. Preto je nesmierne dôležité, aby ste konzumovali stravu, ktorá má na vašu myseľ a vaše telo priaznivé účinky. Sú potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú chemické procesy v mozgu ale sú aj potraviny, ktoré obsahujú látky, ktoré dokonca spôsobujú vznik psychickej nepohody až depresií.

Ako náš mozog funguje?

Samotná depresia pramení z chemickej nerovnováhy v mozgu. Miliardy nervov v ľudskom mozgu spolu navzájom komunikujú prostredníctvom chemických látok, neurotransmiterov, Neuróny (nervové bunky) sa jeden druhého nedotýkajú - a práve tieto medzery vypĺňajú neurotransmitery. Sú to už spomínané chemické látky, možno vám skôr známe ako serotonín a dopamím. Niektoré neurotrasmitery majú súčasne charakter hormónov, vyskytujú sa aj mimo nervový systém a môžu mať aj vzťahy k iným systémom, napr. imunitnému. Poruchy neurotrasmiterov spôsobujú niektoré neurologické a psychiatrické choroby. Spravidla ide o enzým MAO (monoaminooxidáza), ktoré zvyšuje vznik psychických chorôb. Jednotlivci, ktorí trpia depresiou majú v mozgu zvýšenú hladinu MAO. Antidepresíva boli vyvinuté na to, aby zvýšili množstvo neurotransmiterov. Je známe, že antidepresíva majú radu nežiaducich účinkov. Nebolo by tým pádom lepšie zamerať sa na blokovanie MAO? 

Pozor na CUKOR. Veľmi negatívne ovplyvňuje aj samotné zdriavie, imunitu ale aj psychický stav človeka.


Pravidelné info odomňa -- aj spracované NEBEZPEČNÉ POTRAVINY - v špeciálnej skupine pre klientov ale aj pre ľudí, ktorých zaujíma téma zdravý životný štýl a všetko s tým spojené

Napíš mi: CHCEM BYŤ V TAKEJTO SKUPINE 

a ja ťa tam pridám


Prečo zmena stravovania?

Podľa súčasných štúdií, práve niektoré fytonutrienty dokážu MAO prirodzene utlmovať. Fytonutrienty sú pigmenty, ktoré dodávajú ovociu a zelenine ich farby, sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny.

Čím viac ovocia a zeleniny zjete, tým sa budete cítiť šťastnejší, pokojnejší a aktívnejší. Aby sme ale dosiahli tento účinok je potrebné denne skonzumovať 7-8 porcií ovocia a zeleniny denne.

Existujú potraviny ktoré obsahujú značné množstvo serotonínu, tento hormón "šťastia" nedokáže prekonať tzn. krvno-mozgovú bariéru. Z toho vyplýva, že takto získaný serotonín zo stravy sa nedostane do mozgu. A však "základný kameň" serotonínu je aminokyselina tryptofág - a ten dokáže preniknúť cez ústa do krvi a tak do mozgu. Njalepším zdrojom tryptofágu sú semienka - sezamové, slnečnicové a tekvicové.

Vôňa šafranu spôsobuje vo vašom mozgu "zázraky" a čo taká káva

Vedecký výskum, rozdelení na dve skupiny dobrovoľníkov trpiaci depresiou, kde jednej skupine boli podávané antidepresíva a druhej skupine bola podávaná "terapia šafranom". Nežiadúce účinky antidepresív sú všeobecne známe, a však až 20% dobrovoľníkov užívajúcich istý druh antidepresív trpelo sexuálnou dysfunkciou. V druhej skupine ktorá užívala šafran, sa nenašiel nikto, kto by sa na ňu sťažoval.

Ako isti viete, šafran je najdrahšie korenie na svete. Na 450 gramov šafranu je potrebných viac ako 50 000 kvetov (pokryli by plochu futbalového ihriska).

Následný výskum ukázal, že aj privoňanie k šafranu má pozitívne psychické účinky. Vedci zriedili šafran natoľko, že účastníci výskumu nedokázali jeho vôňu rozpoznať a napriek tomu zaznamenali značné zlepšenie príznakov úzkosti a tiež podstatný pokles stresových hormónov oproti druhej skupine, ktoré v ten istý čas privoniavali k placebu.

Odporúča sa, ak pociťujete úzkosť, privoniavať si k šafranu každé ráno, hneď po zobudení.

Bolo zistené, že dokonca vôňa kávy v našom mozgu urobí divy. Vedci z Hardvardovej univerzity skúmali, že popíjanie kvalitnej kávy znižuje riziko samovraždy až o polovicu. Tu je problémom, že Slováci preferujú instantné a veľmi nekvalitné kávy. V tomto prípade je násobne lepší kvalitný čaj (zelený), ktorý obsahuje flavonoidy (fytonutrienty). Dokonca cukor v káve môže potlačiť mnohé z jej pozitívnych účinkov - veľký pozor na cukor.

Potraviny pozitívne ovplyvňujúce psychiku človeka

  • jablká
  • bobuľoviny
  • hrozno
  • cibuľa
  • zelený čaj
  • klinčeky
  • oregano
  • škorica
  • muškátový oriešok
  • kurkumín
  • ....

Nežiadúce potraviny

Výskum NIH-AARP, v ktorom celé desaťročie pozorovali stovky ticícok Američanov, priniesol zistenia, že pravidelné pitie sladených nápojov môže vo vyššom veku zvýšiť riziko depresie. Účinky aspartanu v sladených nápojov spôsobujú neurobehaviorálne účinky. Výskum na zdravých dobrovoľníkov to potvrdil. Tí boli rozdelení do dvoch skupín - jedna dostávala vyššiu dávku aspartanu (asi ako je v 3 litroch diétneho Kolového nápoja), druhá skupín nižšiu dávku (ekvivalent 1 litra diétneho Kolového nápoja). Účastníci s vyššou dávkou aspartanu vykazovali už v priebehu ôsmich dní vyššiu mieru depresie a podráždenosti a v niektorých testoch mozgových funkcií mali horšie výsledky. Bolo dokázané, že aspartnan má negatívny vplyv na psychiku aj pri zdravých ľuďoch.

Aspartan sa nenachádza len v sladkých nápojov ale v džúsoch, pudingoch, želé, jogurtoch dokonca aj v niektorých proteínových tyčinkách.

Mäso a jeho "úskalia". Príjem menšieho množstva mäsa alebo celkové vylúčenie mäsa prospieva nielen fyzickému ale aj duševnému zdraviu. Ďalší výskum preukázal, že účastníci, ktorí uprednostnili rastlín stravu, sa musia vyrovnávať s oveľa menším počtom negatívnych emócii ako milovníci mäsa. Navyše tí, ktorí sa stravovali kvalitne, malo podľa svojich vyjadrení viac elánu do života. Rastlinná strava nielenže znižuje riziko vzniku mnohých hlavných civilizačných ochorení, ale aj rôznych nepríjemných neduhom (hemoroidy, kŕčové žily, vredy).

Prečo je mäso problémom? Živočíšne produkty obsahuju kyselinu arachidovú (ARA), ktorá nepriaznivo ovplyvňuje duševné zdravie v dôsledku kaskády zápalov nervov. Ľudské telo metabolizuje kyselinu ARA na najrôznejšie zápalové chemické látky. Túto kyselinu naše telo využíva keď sa nám napríklad dostane trieska do prsta a pomocou zápalových reakcií sa takto naše telo chráni pred infekciou. A však náš organizmus si túto kyselinu ARA dokáže vyrobiť také množstvo, aké potrebuje, a preto ju nemusíme prijímať ešte aj v strave. Nadmerné množstvo, ktoré prijímate v strave, môže narušiť vnútornú telesnú rovnováhu. Dokonca bolo dokázané že ľudia s vysokou hladinou kyseliny ARA v krvi môžu mať sklon k emocionálnym výkyvom a záchvatom depresií.

Hlavným zdrojom kyseliny ARA sú vajcia, kuracie, hovädzie, bravčové mäso aj niektoré druhy rýb, pričom vajcia a kuracie mäso jej obsahujú viac ako ostatné uvedené potraviny dohromady. Milovníci mäsa prijímajú v tele asi 9-krát viac tejto látky ako konzumenti rastlinnej stravy. Jedno jediné vajce denne dokáže značne zvýšiť hladinu kyseliny ARA v krvi.

Výskum dokázal že dobrovoľníkom, ktorí boli konzumentmi mäsa minimálne 1-krát denne z jedánička vylúčili vajcia aj všetky druhy mäsa - už do dvoch týždňoch zaznamenali podstatné zlepšenie nálady. Účastníci si po pár mesiacoch pochvaľovali lepšie trávenie viac energie, lepší spánok a zvýšenú fyzickú kondíciu. 

Hlavne kroky ako docieliť psychickú vyrovnanosť - na dennej báze

  • uprednostiť rastlinnú stravu s množštvom farieb
  • mať pod kontrolou dostatočný prúsun bielkovín
  • piť dostatočné množstvo vody a hydratovať organizmus
  • pravidelne telo čistiť (detoxikovať)
  • využívať funkčné potraviny
  • cvičenie
  • meditovanie
  • počúvajte hudbu
  • každý deň si vytýčte malú úlohu, ktorú chcete splniť
  • do bežných povinnosti vneste kreativitu
  • ak máte svoj sen - denne si ho predstavujte a premýšlajte tak akoby ste ho už žili/mali

Ak neviete ako začať - som tu pre Vas

Aktuálne ZDARMA online rady priamo pre vás

- rady pri stravovaní
- vstup do Prémiove s kupiny
- odborné informácie
- čo a kde nakupovať
- ako zvládnuť sladkosti a chute na sladké


Malá pomôcka k meditácii pre začiatočníkov

MEDITÁCIA - SEROTONÍN


ZDROJ:
  1. Shay CM, Ning H, Allen NB, et al. Status of cardiovascular health in US adults: prevalence estimates from the National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) 2003-2008. Circulation. 2012; 125( 1 ):45-56.
  2. Shay CM, Ning H, Allen NB, et al. Status of cardiovascular health in US adults: prevalence estimates from the National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) 2003-2008. Circulation. 2012;125(1): 45-56.
  3. Omran AR. The epidemiologic transition. A theory of the epidemiology of population change. Milbank Mem Fund Q 1971; 49(4): 509-38.
  4. US Centers for Disease Control and Prevention. Leading causes of death, 1900-1998. http:/ /www.cdc.gov/nchs/data/dvs/lead1900 98.pdf. Publikovano 29. dubna 2015.
  5. Kochanek KO, Murphy SL, Xu J, Arias E. Mortality in the United States, 2013. NCHS Data Brief 2014; 178.
  6. Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21
  7. regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859): 2224---60. prevalence estimates from the National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) 2003-2008. Circulation. 2012;125(1): 45-56.
  8. Omran AR. The epidemiologic transition. A theory of the epidemiology of population change. Milbank Mem Fund Q 1971; 49(4): 509-38.
  9. US Centers for Disease Control and Prevention. Leading causes of death, 1900-1998. http:/ /www.cdc.gov/nchs/data/dvs/lead1900 98.pdf. Publikovano 29. dubna 2015.
  10. Kochanek KO, Murphy SL, Xu J, Arias E. Mortality in the United States, 2013. NCHS Data Brief 2014; 178.
  11. Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380(9859): 2224---60.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky